Het Parijs-akkoord is gesloten, de gaskraan in Groningen gaat dicht en de kolencentrales gaan sluiten. De gemeenten hebben de regie bij de energietransitie in de bebouwde omgeving. In deze bestuursperiode (2018 – 2022) moeten gemeenten belangrijke beslissingen nemen over warmte en elektriciteit in de eigen gemeenten, bijvoorbeeld:
Meer dan energietransitie
‘Klimaatneutraal’ omvat meer dan energietransitie. Binnen groen, gezond en slim past ook het streven naar een economie zonder afval en zonder uitval. Het thema Klimaatneutrale regio raakt niet alleen aan ‘duurzaamheid’, maar ook aan de werkvelden 'economie' en 'sociaal domein'. Voor klimaatadaptatie geldt iets vergelijkbaars: hier gaat het om ruimtelijke ingrepen om de gevolgen van de temperatuur stijging op te vangen. Klimaatadaptatie wordt behartigd door de Water- en klimaattafel van Winnet/CRA.
Aandacht en goede wil is er genoeg, toch kunnen we als gemeenten nog niet zeggen dat we de problematiek onder controle hebben. Daarom werken we in U10 verband ook samen aan een klimaatneutrale regio.
Deze bestuurstafel houdt zich bezig met de volgende onderwerpen (zie ook het U10-overdrachtsdocument van 5 april 2018):
Het thema 'klimaatneutrale regio' is een integraal onderdeel van het ruimtelijk-economisch programma. Hiervoor is sinds najaar 2018 het opgaveteam Ruimtelijk-economisch programma actief. Daarnaast is 'klimaatneutrale regio' ook een onderwerp voor het opgaveteam Verdienmodellen landelijk gebied en het opgaveteam (Ondersteuning) lobby en positionering.
Wilt u meer weten over deze bestuurstafel? Neemt u dan contact op met de betrokken wethouder in uw gemeente. U kunt ook de bestuurlijke trekkers van de bestuurstafel benaderen: Rob Jorg (Utrechtse Heuvelrug), Hilde de Groot (plv; Houten), of de betrokken programmamanager van het U10-team Peter Smit.
Voor de laatste actuele nieuwsitems, ga naar nieuws. Benieuwd wanneer de bestuurstafels en andere U10-evenementen zijn? Neem dan een kijkje in de agenda.